Home Kenniscentrum Luchtontvochtiger toepassingen Luchtontvochtiger voor onverwarmde ruimte

Luchtontvochtiger voor onverwarmde ruimte

Een onverwarmde ruimte ontvochtigen

De meeste gangbare luchtontvochtigers zijn ontvochtigers op basis van condensatie. Een dergelijke condensatiedroger heeft een compressor inclusief koelmiddel (zoals in koelkast) en is voorzien van een koude kern. De aangezogen lucht stroomt langs deze gekoelde kern en door de lage temperatuur staat de lucht het opgenomen vocht in de vorm van condens af. De droge lucht komt vervolgens weer in de ruimte terecht.

Luchtontvochtigers op basis van condensatie werken het beste bij temperaturen vanaf 15°C. Naarmate de temperatuur daalt, neemt de capaciteit en dus effectiviteit van dit type ontvochtiger af.

Ter illustratie de Meaco Platinum20. Deze ontvochtiger - op basis van condensatie - heeft een capaciteit van 19.7 liter per dag bij 30° en 80% relatieve vochtigheid. Bij een temperatuur van 10° en 80% relatieve vochtigheid wordt 'maar' 5.1 liter water per dag aan de lucht onttrokken.

Adsorptiedroger voor ontvochtiging bij lage temperaturen

In slecht verwarmde of onverwarmde ruimten is het beter om een adsorptiedroger te gebruiken zoals de Meaco DD8L ION of Meaco DD8L Junior. Adsorptiedrogers hebben geen compressor noch koelmiddel en zijn gemakkelijk verplaatsbaar.

Bij een adsorptiedroger wordt de aangezogen lucht door een gedeelte van een vochtadsorberende roterende schijf met zeoliet gevoerd. Dit adsorptiemiddel bindt het vocht uit de lucht aan zich. Tijdens regeneratie wordt droge, warme lucht door de met vocht verzadigde schijf geblazen. Hierdoor verdwijnt het vocht uit de schijf en komt via een metalen plaat in de opvangtank terecht. Het gedroogde gedeelte van de schijf kan vervolgens opnieuw vocht adsorberen. Op deze wijze wordt een continu droogproces verkregen.

Luchtontvochtiger voor koude ruimte met een permanente afvoer

De lucht die tijdens het droogproces wordt gemengd met de omgevingslucht is niet alleen droger maar ook 10 tot 12°C warmer dan voorheen. De Meaco adsorptiedrogers onttrekken tot 8 liter water per dag uit de lucht ongeacht de temperatuur in de ruimte.

Dankzij de auto-start-functie en de mogelijkheid van aansluiting op een permanente afvoer zijn de luchtdrogers Meaco DD8L Junior, Meaco DD8L ION én Meaco DD8L Zambezi geschikt voor het ontvochtigen van onverwarmde ruimten zoals kelders, caravans, campers, garages, boten, vakantiewoningen etc.

Onze adsorptiedrogers

Meaco: Best of class

Meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van koeling, ontvochtiging en bevochtiging zorgen voor professionele, doordachte oplossingen.
“De 650 fan is écht extreem stil. Super!”
Tom
“Prima geleverd en zeer tevreden met mijn Meaco's!”
Marlie
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@meaco.be